زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

انواع حفظ قرآن





برای حفظ قرآن روش‌های گوناگونی وجود دارد که تمام این روش‌ها در دو روش (حفظ ترتیبی و حفظ موضوعی) خلاصه می‌شود.


۱ - انواع روش‌ها در حفظ قرآن



حفظ قرآن به دو شکل ممکن است:

۱.۱ - حفظ ترتیبی


در عصر رسالت، به دلیل آن‌که آیات قرآن به طور تدریجی نازل می‌شد، حفظ آن بر اساس نزول آیات بود نه به شکل ترتیبی که امروز رایج است.
«حفظ ترتیبی» یعنی حفظ آیات از ابتدای قرآن تا پایان آن.

۱.۲ - حفظ موضوعی


«حفظ موضوعی» به معنای حفظ آیات دسته بندی شده در موضوع‌های متفاوت است. کسانی که از حافظه‌ی متوسط و وقت بیش‌تر برخوردارند، شایسته است در مسیر حفظ ترتیبی گام بردارند. برای آنان که از حافظه‌ی متوسط یا فرصت کافی بی‌بهره‌اند، حفظ موضوعی یا حفظ بعضی از سوره‌های کوچک و دارای فضیلت، سودمندتر است.

۱.۲.۱ - بیان یک روایت


یکی از یاران پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) نزد حضرت آمد و گفت: قرآن از ذهنم رمیده و نگهداری‌اش برایم دشوار شده است.
حضرت فرمود: «لا تحمل علیک ما لاتطیق و علیک بالسجود.»
[۱] کاندهلوی، علامه شیخ محمدیوسف، حیاة الصحابة، ج۳، ص۴۶۷، مترجم: مجیب الرحمن رحیمی.
کاری که توان انجامش را نداری، انجام مده؛ و بر تو باد سجده کردن.

۲ - اهمیت حفظ قرآن



سفره کرم و نعمت الاهی برای همگان باز است و چقدر زیباست که هرکسی می‌تواند به اندازه‌ی ظرفیت و توان و استعداد خود از قرآن کریم استفاده نماید. در رحمت حفظ قرآن بر همگان گشوده است، عده‌ای که از استعداد و حافظه‌ی قوی برخوردارند و وقت لازم جهت حفظ دارند، بسیار بجاست که از ابتدا شروع به حفظ نموده و منظم و به ترتیب سوره‌ها را حفظ نمایند.
ولی افرادی که توان حفظ کامل و از ابتدا تا انتها را ندارند، در حد توان برای خود برنامه‌ریزی نمایند؛ به‌گونه‌ای که سوره‌های مورد علاقه را حفظ نمایند و شروع آن از سوره‌های کوچک باشد.
نکته‌ی جالب توجه این است که حفظ موضوعی قرآن برای همگان مفید فایده و امکان‌پذیر است. قرآن مشتمل بر معارف گران‌بها و متعددی است در موضوعات مختلف اعتقادی، اخلاقی، اجتماعی، حقوقی، عبادی و... که ما می‌توانیم با انتخاب موضوع، آیات مربوط به آن را شناسایی نموده و حفظ نماییم.

۳ - پانویس


 
۱. کاندهلوی، علامه شیخ محمدیوسف، حیاة الصحابة، ج۳، ص۴۶۷، مترجم: مجیب الرحمن رحیمی.


۴ - منبع


سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله«انواع حفظ قرآن»    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.